O le vaomatua o Amazon e puʻeina le maualuga o le faʻaleagaina o le mercury mai le gaosiga o auro

Faafetai mo le asiasi i le Nature.com.O le browser version o loʻo e faʻaogaina e faʻatapulaʻaina le lagolago mo le CSS.Mo le poto sili ona lelei, matou te fautuaina oe e te faʻaogaina se suʻesuʻega fou (pe tape le tulaga fetaui i Internet Explorer).I le taimi nei, ia mautinoa lagolago faʻaauau, matou te faʻaalia le saite e aunoa ma sitaili ma JavaScript.
Mercury emissions mai tufuga ma laʻititi laʻititi auro eliina i le itu i saute o le lalolagi e sili atu le susunuina o koale e pei o le puna sili ona tele o le mercury i le lalolagi. Matou te suʻesuʻeina le teuina o le mercury ma le teuina i le Peruvian Amazon, ua matua aʻafia i le faʻaaogaina o auro. Na maua e mines auro ni mea e sili ona maualuga o le mercury, faatasi ai ma le maualuga o le aofaʻi ma le methylmercury i le atemosifia, lau laulaau, ma le palapala. matou fa'amauina le tele o le fa'aputuina o le mercury i le 'ele'ele, biomass ma manu felelei o lo'o nofomau i nisi o vaega sili ona puipuia ma olaola-ola o le Amasone, ma fa'atupuina ai ni fesili taua pe fa'afefea ona taofia e le fa'aleagaina o le mekuri taumafaiga fa'asao fa'aonaponei ma le lumana'i i nei fa'alavelave fa'anatura fa'anatura fesili. .
O se lu'itau fa'atupula'ia mo fa'alapotopotoga fa'aanatura o le vaomatua o le fa'atauina o auro la'ititi (ASGM). O lenei ituaiga eli auro e tupu i le silia ma le 70 atunu'u, e masani ona fa'alilolilo pe fa'asolitulafono, ma e tusa ma le 20% o le gaosiga o auro a le lalolagi1. A o le ASGM ose olaga taua mo nuu i le lotoifale, e mafua ai le salalau o le vaomatua2,3, tele le liua o vaomatua i vaituloto4, maualuga le palapala palapala i vaitafe lata ane5,6, ma o se sao tele i le siosiomaga o le lalolagi Faʻasaʻolotoina o le mercury (Hg) emisi ma sili atu. puna o le suasami fou 7. O le tele o nofoaga fa'ateleina a le ASGM o lo'o i totonu o nofoaga vevela o meaola eseese o le lalolagi, e mafua ai le leiloa o le eseesega8, leiloa o ituaiga ma'ale'ale9 ma tagata10,11,12 ma apex predators13, 14 maualuga le aafia i le mercury. E tusa ma le 675–1000 tone o Hg yr-1 o loʻo faʻafefeteina ma tuʻuina atu i le siosiomaga o le lalolagi mai galuega a le ASGM i tausaga taʻitasi.o le ea o le mercury mai le lalolagi i matu i le itu i saute o le lalolagi, faatasi ai ma aʻafiaga mo le mercury fate, felauaiga ma faʻaaliga faʻaalia.
O le International Minamata Convention on Mercury na amata faamamaluina i le 2017, ma o le Mataupu 7 o loʻo faʻapitoa ai le faʻaaogaina o le mercury mai le faʻaaogaina o auro ma le laʻititi laʻititi. fa'atumauina le auro ma le fa'asa'olotoina o le mercury elemene (GEM; Hg0) i le atemosifia. E ui lava i taumafaiga a vaega e pei o le United Nations Environment Programme (UNEP) Global Mercury Partnership, United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) ma NGO e fa'amalosia. eliina e fa'aitiitia le fa'aosoina o le mercury.E o'o mai i lenei tusitusiga i le 2021, e 132 atunu'u, e aofia ai ma Peru, ua sainia le Feagaiga a Minamata ma ua amata ona fausia ni fuafuaga fa'atino a le atunu'u e fa'atatau i le fa'aitiitiga o le mercury e feso'ota'i ma le ASGM. ia aofia uma, gafataulimaina ma le atoatoa, ma le amanaia o avetaavale socioeconomic ma lamatiaga o le siosiomaga15,16,17,18.Fuafuaga o loʻo i ai nei e faʻafetaui ai taunuuga o le mercury i totonu o le siosiomaga e taulaʻi atu i lamatiaga o le mercury e fesoʻotaʻi ma le faʻaogaina o le auro ma le laʻititi laʻititi i tafatafa o meaola faʻanatura vai, e aʻafia ai tagata maina ma tagata e nonofo latalata ane i le afi afi, ma nuʻu o loʻo faʻaumatia le tele o iʻa faʻafefe .Occupational mercury exposure e ala i le inhalation o le ausa o le mercury mai le mu o le amalgam, le fa'aogaina o le mercury i mea'ai e ala i le taumafaina o i'a, ma le fa'aputuina o le mercury i totonu o upega o mea'ai vai o lo'o taula'i i ai le tele o su'esu'ega fa'asaienisi a le ASGM, e aofia ai ma le Amazon.Su'esu'ega muamua (fa'ata'ita'iga, va'ai Lodenius ma Malm19).
E iai fo'i le lamatiaga o le fa'aogaina o meaola fa'anatura i luga o le eleele i le fa'aalia o le mekuri mai le ASGM.Atmospheric Hg ua tu'u mai le ASGM ona o le GEM e mafai ona toe fo'i atu i le fanua fa'ateresitila e ala i auala autu e tolu20 (Fig. 1): E mafai ona fa'apipi'i le GEM i vaega ninii i le atemosifia, ona fa'alavelave lea e luga;GEM e mafai ona faʻafefe saʻo e laʻau ma faʻapipiʻi i totonu o latou tino;mulimuli ane, GEM e mafai ona oxidized i Hg (II) ituaiga, lea e mafai ona mago teuina, adsorbed i vaega o le ea, po o le entrained i le timu water.These auala e maua ai le mercury i le palapala e ala i le pa'ū (ie, timuga i luga o le laau), lapisi, ma timuga, faasologa. E mafai ona fuafuaina le faapa'u susu e le mercury fluxes i sediment aoina i avanoa avanoa. dry deposition e mafai ona fuafuaina e pei o le aofaiga o le mercury flux i lapisi ma le mercury flux i le tautoulu toese le mercury flux i precipitation.A numera o suesuega ua fa'amauina le fa'atamaoaigaina o le mekuri i fa'aeleeleele ma vai fa'anatura e latalata ane i le gaioiga a le ASGM (silasila, mo se fa'ata'ita'iga, laulau otooto i Gerson et al. 22), atonu o se taunuuga o le fa'aogaina o le mercury sedimentary ma le tu'u sa'o o le mercury. O le tu'uina atu o le merkuri i tafatafa o le ASGM atonu e mafua mai i le mu o le meka-auro amalgam, e le o manino pe fa'afefea ona feavea'i lenei Hg i le laufanua fa'aitulagi ma le taua fa'atatau o fa'aputuga eseese.ala ala lata ane i le ASGM.
Mercury emitted e pei o le kasa elemental mercury (GEM; Hg0) e mafai ona teuina i totonu o le laufanua e ala i ala e tolu ala ea. teuina mago.Lona lua, GEM e mafai ona adsorb mea'ai vaega ea (Hgp), lea e faalavelaveina e laulaau ma fufulu i le laufanua e ala i afu faatasi ai ma le intercepted ionic Hg.Third, GEM e mafai ona mitiia i le aano laulaau, ae ua teuina Hg i le laufanua e pei o lapisi.Fa'atasi ma le pa'u o le vai ma le lapisi ua manatu ose fua faatatau o le aofa'i o le mekeri.
Matou te faʻamoemoe e faʻaitiitia le maualuga o le mercury elemental kasa i le mamao mai puna o le mercury. teuina i totonu o meaola faanatura ma pe o le a le ogaoga o manu O le aʻafiaga o aʻafiaga e fuafua i le fausaga o laau, e pei ona faʻaalia i le matauina i vaomatua ma vaomatua i latitu i matu23. Ae ui i lea, matou te iloa foi o le gaioiga a le ASGM e masani ona tupu i totonu o le teropika, lea e faʻapipiʻi ai le fale. ma le tele o le tele o laulaau o loʻo faʻaalia e eseese lautele. O le taua tele o auala faʻafefeteina o le mercury i totonu o nei faʻalapotopotoga faʻanatura e leʻi faʻamaonia manino, aemaise lava mo vaomatua e latalata i puna o le mercury, o lona malosi e seasea matauina i vaomatua boreal. O le mea lea, i lenei mea su'esu'e, matou te fesiligia fesili nei: (1) E fa'afefea le kasa elemene elemene concentrations mercury mae eseese auala e fa'aputu ai i le latalata ane ole ASGM ma le fa'asinomaga o laulaau o le fa'ailo fa'aitulagi?(2) E feso'ota'i le fa'aputuina o le mekeri i le eleele ma mea fa'aoga ole ea?(3) E i ai ni fa'amaoniga o le fa'aputuina o le mekeri maualuga i manu felelei e nonofo i vaomatua lata ane i le ASGM? o le muamua lea e suʻesuʻeina mea faʻapipiʻi o le mercury i tafatafa o le gaioiga a le ASGM ma pe faʻafefea ona fesoʻotaʻi le ufiufi o le ufiufi ma nei mamanu, ma le muamua e fuaina le faʻaogaina o le methylmercury (MeHg) i le laufanua Peruvian Amazon. Sa matou fuaina le GEM i le siosiomaga, ma le aofaʻi o timuga, ulu, aofaʻi. mercury ma le methylmercury i laulaau, otaota, ma palapala i le vaomatua ma nofoaga faʻaleagaina i luga o le 200-kilomita faʻalautele o le Vaitafe o Madre de Dios i sautesasae o Peru. Matou te manatu o le vavalalata i le ASGM ma taulaga eliina e mu Hg-auro amalgam o le a sili ona taua. mea taua e mafua ai le maualuga o le Hg i le ea (GEM) ma le susu Hg (maualuga o timuga).ee fausaga fale,21,24 matou te faamoemoe foi nofoaga togavao e maua ai le maualuga o le mercury nai lo nofoaga lata ane o le vaomatua, lea, ona o le maualuga o laulaau faasino igoa ma le mercury le mafai ona puʻeina, O le tasi itu e sili ona popole. Intact Amazon Forest. nonofo i vaomatua e lata ane i taulaga eliina e maualuga atu le maualuga o le mercury nai lo fauna e mamao mai nofoaga eli ai.
O a matou suʻesuʻega na faia i le itumalo o Madre de Dios i le itu i sautesasae o Peruvian Amazon, lea e sili atu i le 100,000 hectares o le vaomatua ua faʻaumatia e fausia ai le ASGM3 alalaupapa i tafatafa, ma o nisi taimi i totonu, fanua puipuia ma fanua faʻaagaaga. O le la'uina i luga o vaitafe i lenei itu i sisifo o Amasone ua matua faateleina i le sefulu tausaga ua tuana'i25 ma ua fa'amoemoe e fa'atupula'ia i le maualuga o tau auro ma fa'ateleina le feso'ota'iga i nofoaga tutotonu i le taulaga e ala i ala tetele o le vasa o le a fa'aauauina Gaoioiga 3. Matou filifilia ni nofoaga se lua e aunoa ma se eliina (Boca Manu ma Chilive). , e tusa ma le 100 ma le 50 kilomita mai le ASGM, i le faasologa) - o loʻo taʻua mulimuli ane o "nofoaga mamao" - ma nofoaga e tolu i totonu o le eria - o loʻo taʻua mulimuli ane o le "nofoaga mamao" nofoaga eli ai" (Fig. 2A). Lua o le laʻuina. O nofoaga o loʻo i totonu o le togavao lona lua e lata ane i taulaga o Boca Colorado ma La Bellinto, ma o le tasi nofoaga eli ai o loʻo tu i totonu o se vaomatua tuai olaola i le Los Amigos Conservatio.• Fa'ataga. Manatua i Boca Colorado ma Laberinto mines a le mine, o le ausa o le mercury o loʻo tuʻuina mai le mu o le mercury-auro amalgam e tupu soo, ae o le nofoaga tonu ma le aofaʻi e le o iloa ona o nei gaioiga e masani ona le masani ma faalilolilo;o le a matou tuʻufaʻatasia le mining ma le mercury Alloy combustion o loʻo taʻua faʻatasi o le "gaoioiga ASGM". I nofoaga taʻitasi, matou faʻapipiʻi faʻataʻitaʻiga palapala i vaitau matutu ma timuga i le kilia (eria o le vaomatua e leai ni laau totō) ma lalo o laʻau (vao. vaega) mo le aofaʻi o mea e tolu faʻavaitaimi (taʻitasi tumau 1- 2 masina) ) Faʻaputu susu ma pa'ū pa'ū na aoina eseese, ma fa'apipi'i samplers ea passive i le avanoa avanoa e aoina GEM. O le tausaga na sosoo ai, e faavae i luga o le deposition maualuga. fua faatatau fua i le tausaga muamua, matou faʻapipiʻi tagata aoina i luga ole ono fanua vao vao i Los Amigos.
O faʻafanua o faʻataʻitaʻiga e lima o loʻo faʻaalia e pei o liʻo samasama. E lua nofoaga (Boca Manu, Chilive) o loʻo i totonu o nofoaga e mamao ese mai le faʻaaogaina o auro tufuga, ma nofoaga e tolu (Los Amigos, Boca Colorado ma Laberinto) o loʻo i totonu o vaega o loʻo aʻafia i le mining. , Faʻatasi ai ma taulaga faʻatauga o loʻo faʻaalia e pei o tafatolu lanumoana. O le faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai se togavao masani mamao ma faʻaleagaina o loʻo aʻafia i le mining. taumatau).B Fa'asa'oga fa'ameamea (GEM) kasa i nofoaga ta'itasi i le vaitau matutu 2018 (n = 1 fa'ata'ita'iga tuto'atasi i le nofoaga; fa'ailoga sikuea) ma tau susu (n = 2 fa'ata'ita'iga tuto'atasi; fa'ailoga sikuea). i timuga na aoina i totonu o le vaomatua (boxplot lanu meamata) ma le faʻaleagaina o vaomatua (boxplot lanu enaena) i le taimi o le vaitau matutu o 2018. Mo boxplots uma, laina e fai ma sui o le vaeluagalemu, pusa o loʻo faʻaalia Q1 ma Q3, whiskers e fai ma sui o le 1.5 taimi o le interquartile range (n =5 faʻataʻitaʻiga tutoʻatasi i le nofoaga o le vaomatua, n = 4 faʻataʻitaʻiga tutoʻatasi mo faʻataʻitaʻiga o le vaomatua).sikuea lanumeamata lanumeamata ma faʻailoga tafatolu lanumeamata lanumeamata, faʻasologa) ma mai le tele o lapisi i luga o le eleele (itu taumatau; faʻailoga lanumeamata lanumeamata olive). n = 1 fa'ata'ita'iga tuto'atasi mo lapisi).E Aofa'iga o le mercury i le pito i luga o le eleele (pito i luga 0-5 cm) aoina i le vaomatua (boxplot lanu meamata) ma le fa'ato'aga (boxplot lanu enaena) vaega i le vaitau matutu o le 2018 (n = 3 fa'ata'ita'iga tuto'atasi i le nofoaga. ).O fa'amaumauga mo isi vaitau o lo'o fa'aalia ile Ata 1.S1 ma le S2.
O le fa'aputuga o le mercury i le ea (GEM) na ogatusa ma a matou valo'aga, ma le maualuga o tau e uiga i gaoioiga a le ASGM-aemaise lava i taulaga o lo'o susunuina ai le Hg-auro amalgam-ma le maualalo o tau i nofoaga e mamao ese mai nofoaga galue malosi (Fig. 2B). nofoaga mamao, GEM concentrations o loʻo i lalo ifo o le aofaʻi o le lalolagi atoa i le lalolagi i saute e uiga i le 1 ng m-326. I se faʻatusatusaga, o GEM concentrations i mines uma e tolu na 2-14 taimi sili atu nai lo mines mamao, ma faʻasalalauga i mines lata ane ( e oʻo atu i le 10.9 ng m-3) e faʻatusatusa i latou i totonu o taulaga ma taulaga, ma o nisi taimi e sili atu i latou i le US, Industrial Zones i Saina ma Korea 27. O lenei GEM mamanu i Madre de Dios e ogatasi ma le mercury-auro amalgam mu e pei o. o le puna autu o le mercury maualuga o le ea i lenei itulagi mamao o Amazon.
E ui o le GEM concentrations i le kiliaina o loʻo vaʻavaʻai latalata i le eliina, o le aofaʻi o le mercury i totonu o afu e faʻalagolago i le vavalalata i le mining ma le fausaga o le vaomatua. Mercury concentrations i togavao matua atoatoa i totonu o le eria eli (Fig. 2C). Los Amigos Conservation Conservation sa i ai le maualuga maualuga o le aofaʻi o le mercury i le vaitau vevela (vaʻaia: 18-61 ng L-1) lipotia i tusitusiga ma faʻatusatusa. i le maualuga e fuaina i nofoaga ua afaina i le la'uina o le cinnabar ma le afi koale fale gaosimea.Eseesega, 28 i Guizhou, Saina. I lo matou iloa, o nei tau o loʻo faʻatusalia ai le maualuga o le gaosiga o le mercury flux i tausaga taʻitasi e faʻatatau i le faʻaogaina o le mercury ma le susu o le tau ma fua o timuga (71 μg m-2 yr-1; Laulau Faʻaopoopo 1). O isi nofoaga e la'u ai e lua e le'i i ai se maualuga maualuga o le aofa'i o le mercury pe a fa'atusatusa i nofoaga mamao (vaega: 8-31 ng L-1; 22-34 µg m-2 yr-1). Va'ai le Hg, na'o le alumini ma o le manganese na fa'ateleina le fa'aogaina i totonu o le eria e la'u mai ai, masalo ona o le fa'amamaina o fanua fa'atatau i le maina;e le'i eseese uma isi mea tetele ma su'esu'ega i le va o le mining ma nofoaga mamao (Fa'amatalaga Faaopoopo 1), o se sailiga e ogatasi ma lau mercury dynamics 29 ma ASGM amalgam combustion, nai lo le pefu ea, e pei o le puna autu o le mercury i le pa'ū ulu. .
I le faaopoopo atu i le avea ma mea e faʻapipiʻi ai le mercury ma le kasa, e mafai ona faʻafefe saʻo ma tuʻufaʻatasia le GEM i totonu o tissues30,31. O le mea moni, i nofoaga lata ane i le gaioiga a le ASGM, o lapisi o se puna tele lea o le tuʻuina atu o le mercury. Mean concentrations of Hg (0.080). –0.22 µg g−1) fuaina i lau laulaau ola mai nofoaga uma e la'u ai e tolu na sili atu nai lo le tau fa'asalalauina mo vaomatua malulu, boreal, ma alpine i Amerika i Matu, Europa, ma Asia, fa'apea fo'i ma isi vaomatua Amazon i Amerika i Saute, o lo'o i Amerika i Saute.Nofoaga mamao ma nofoaga lata ane 32, 33, 34. Concentrations e faʻatusatusa i latou na lipotia mo le mercury foliar i vaomatua fefiloi i lalo o le vaomatua i Saina ma vaomatua o Atelani i Pasila (Fig. 2D) 32,33,34. Mulimuli i le GEM model, le maualuga maualuga O le aofa'i o fa'aputuga o le mercury i le tele o lapisi ma lau lau na fuaina i togavao lona lua i totonu o le eria. lipotia Peruvian Amazon 35 e le Hg fuaina i le lapisi (averesi i le va o vaitau susu ma mago) (Fig. 3A). O lenei faʻamatalaga e taʻu mai ai o le vavalalata i nofoaga eliina ma le ufiufi o laʻau o loʻo i ai sao taua i uta mercury i le ASGM i lenei itulagi.
O faʻamatalaga o loʻo faʻaalia i le vaomatua A ma le B o loʻo faʻaumatia le vaomatua. O nofoaga faʻaumatia o Los Amigos o nofoaga faʻatoʻaina lea e aofia ai se vaega itiiti o le fanua atoa. pito i luga 0-5 cm o le eleele, o vaitaele o loʻo faʻaalia e pei o liʻo ma faʻaalia i le μg m-2. O le pasene o loʻo faʻatusalia ai le pasene o le mercury o loʻo i totonu o le vaitaele poʻo le faʻafefe i le tulaga o le methylmercury. Average concentrations i le va o vaitau matutu (2018 ma 2019) ma vaitau timuga (2018) mo le aofaʻi o mercury e ala i timuga, tele timuga, ma lapisi, mo fua faʻatatau o uta mercury.Methylmercury faʻamaumauga e faʻavae i luga o le 2018 vaitau mugo, na o le pau le tausaga na fuaina ai. Vaʻai "Metotia" mo fa'amatalaga e uiga i le fa'aputuina ma fa'atatauga fe'avea'i.C So'otaga i le va o le aofa'i o le mercury ma le fa'ailoga o laulaau i fanua e valu o le Fa'asao Fa'asao a Los Amigos, fa'avae i luga ole fa'asologa masani o sikuea pito i lalo.al luga o le eleele fa'aputuga o le mercury mo nofoaga uma e lima i le vaomatua (li'o lanu meamata) ma le fa'ato'aga (tafatolu lanu enaena) itulagi, e tusa ai ma fa'asologa masani o sikuea sikuea (fa'ailoga sese o lo'o fa'aalia ai suiga masani).
I le fa'aaogaina o timuga umi ma fa'amaumauga o lapisi, na mafai ai ona matou fuaina le fuaina o le tu'ina ma le otaota o le mercury i totonu o fa'asalalauga e tolu e maua ai se fa'atusatusaga o le fa'aletausaga o le mercury i le ea mo le Los Amigos Conservation Concession (penetration + litter amount + precipitation) mo O se fua faatatau muamua. Na matou iloa o le su'esu'eina o le mercury i le ea i vaomatua e lata ane i gaoioiga a le ASGM e sili atu i le 15 taimi e maualuga atu ai nai lo nofoaga lata ane o vaomatua (137 versus 9 µg Hg m-2 yr-1; Ata 3 A,B). fua faatatau o le maualuga o le mercury i Los Amigos e sili atu i le lipoti muamua o le mercury fluxes latalata i puna puna o le mercury i vaomatua i Amerika i Matu ma Europa (faʻataʻitaʻiga, susunuina koale), ma e faʻatusatusa i tau i totonu o fale gaosi oloa Saina 21,36 .Taʻu uma, e tusa ma le 94. % o le aofa'i o fa'aputuga o le mercury i totonu o vaomatua puipuia o Los Amigos e maua mai i le fa'amamago (penetration + litter - precipitation mercury), o se sao e sili atu le maualuga nai lo le tele o isi mea.st laufanua i le lalolagi atoa. O nei faʻaiʻuga o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le mercury e ulufale atu i vaomatua e ala i le faʻamamago mai le ASGM ma le taua o le vaomatua i le aveesea o le mekeri e maua mai i le ASGM mai le atemosifia. gaioiga e le fa'apitoa i Peru.
I le eseesega, o nofoaga taʻatia i nofoaga eliina e maualalo le maualuga o le mercury, aemaise lava i le mamafa o timuga, ma le itiiti o le mercury e faʻaaogaina e ala i le pa'ū ma lapisi. O le faʻaogaina o le aofaʻi o le mercury i le tele o palapala i totonu o le eria e faʻatusatusa i na fuaina i nofoaga mamao (Fig. 2C). ).Mean concentrations (tulaga: 1.5-9.1 ng L-1) o le aofaʻi o le mercury i le vaitau matutu o timuga tetele na maualalo ifo nai lo tau na lipotia muamua i Adirondacks o Niu Ioka37 ma e masani lava ona maualalo nai lo i latou i itulagi mamao Amazonian38. O lea, o le tele o timuga o le Hg sa maualalo (8.6-21.5 µg Hg m-2 yr-1) i le pito lata ane o le vaomatua pe a faatusatusa i le GEM, ala-pa'u ma lapisi o le nofoaga e la'u ai, ma e le atagia ai le latalata i le la'uina. .Talu ai ona o le ASGM e manaʻomia le faʻatamaʻia o vaomatua, 2,3 faʻamama nofoaga o loʻo faʻatumauina ai le laʻuina o galuega o loʻo i ai le laʻititi o le mercury mai le faʻaputuina o le ea nai lo nofoaga togavao lata ane, e ui o le ASGM e le faʻasaʻo saʻo mai le ea (e pei os elemental mercury masaa po'o si'usi'u) e foliga mai e matua maualuga lava.Maualuluga 22.
Suiga i le mercury fluxes matauina i le Peruvian Amazon e mafua ona o le tele o eseesega i totonu ma le va o nofoaga i le vaitau o le mugala (vao ma le vaomatua) (Fig. 2). I se faʻatusatusaga, na matou vaʻaia le laʻititi o eseesega i totonu ma va o nofoaga faʻapea foʻi ma maualalo Hg fluxes i le taimi o timuga (Faaopoopo Ata. 1). O lenei eseesega vaitau (Fig. 2B) atonu e mafua ona o le maualuga o le malosi o le eliina ma le pefu e gaosia i le vaitau o le tau. gaosiga, ma fa'ateleina ai le aofa'i o vaega o le ea e mitiia ai le mercury.Mercury ma le pefu gaosiga i le vaitau matutu e mafai ona saofagā i fa'asologa o le mercury flux i totonu o vaomatua fa'atusatusa i nofoaga togavao o le Los Amigos Conservation Concession.
A'o fa'aputuina mea fa'aoga mai le mekuri mai le ASGM i Peruvian Amazon i fa'alapotopotoga fa'anatura fa'aeleele e ala i le fegalegaleai ma le fa'ato'aga o le vaomatua, na matou su'esu'eina pe o le maualuga o le maualuga o le fa'alava o la'au (ie, fa'asologa o laulaau) o le a ta'ita'ia ai le maualuga o le mercury. Fa'asao Fa'asao, matou aoina pa'ū pa'ū mai 7 togavao fanua ma densities fala eseese. Na matou iloa o le vaega o laulaau faasino igoa o se vaʻaia malosi o le aofaʻi o mercury i totonu o le tautoulu, ma o le uiga o le aofaʻi atoa o le mercury e oʻo atu i le tautoulu faʻateleina ma faʻamaufaʻailoga laulaau (Fig. 3C). ).O le tele o isi fesuiaiga e a'afia ai le fa'aogaina o le mercury e ala i le pa'ū, e aofia ai lau la'au tausaga 34, lau talatala, stomata density, savili savili39, vevesi, vevela, ma taimi a'o le'i mago.
E tusa ai ma le maualuga o le fa'aputuina o le mercury, o le eleele pito i luga (0-5 cm) o le nofoaga o le vaomatua o Los Amigos sa i ai le maualuga maualuga o le fa'aogaina o le mercury (140 ng g-1 i le vaitau matutu 2018; Ata 2E). fa'atamaoaigaina i luga o le fuaina atoa o le palapala fa'amaufa'ailoga (va'aiga 138-155 ng g-1 i le loloto o le 45 cm; Fa'aopoopo Ata. 3). o se taulaga eliina (Boca Colorado).I lenei nofoaga, matou te manatu ai o le maualuga tele o le maualuga e mafai ona mafua ona o le faaleagaina o le mercury elemene i le taimi o le fusuaga, aua e leʻi maualuga le maualuga (> 5 cm). ua leiloa ona o le sola ese mai le palapala (fa'atusa o le mekuri ua tu'u atu i le ea) ona o le ufiufi o le fala e mafai fo'i ona maualalo tele i nofoaga togavao nai lo nofoaga ua ta'atiaga40, e ta'u mai ai o se vaega tele o le mercury o lo'o teuina i le fa'asao.O lo'o tumau pea le eria i le palapala. Ole aofa'i o vaitaele o le mercury i le vaomatua muamua o le Fa'asao a Los Amigos e 9100 μg Hg m-2 i totonu ole 5 cm muamua ma luga ole 80,000 μg Hg m-2 i totonu ole 45 cm muamua.
Talu ai ona o laulaau e faʻaulu muamua le mercury i le ea, nai lo le mercury palapala,30,31 ona faʻafeiloaʻi lea o lenei mercury i le palapala e ala i le pa'ū, e mafai ona o le maualuga o le tuʻuina atu o le mercury e faʻaosoina ai mamanu na matauina i le eleele. o le mercury concentrations i luga o le eleele ma le aofaʻi o le mercury concentrations i totonu o vaomatua uma, ae e leai se sootaga i le va o le mercury topsoil ma le aofaʻi o le mercury concentrations i le mamafa o timuga i nofoaga faʻaleagaina (Fig. 3D). O faʻataʻitaʻiga tutusa na faʻaalia foi i le va o vaituloto o le mercury ma le eleele. le aofa'i o le su'ega o le mercury i nofoaga togavao, ae le o nofoaga o lo'o fa'atama'ia (o vaita'ele o le mercury i luga o le palapala ma le aofa'i o timuga o le su'ega o le mercury).
Toeitiiti lava o suʻesuʻega uma o le faʻaleagaina o le mercury i luga o le eleele e fesoʻotaʻi ma le ASGM ua faʻatapulaʻaina i le fuaina o le aofaʻi o le mercury, ae o le faʻaogaina o le methylmercury e fuafua ai le bioavailability o le mercury ma le faʻaputuina o meaʻai mulimuli ane ma le faʻaalia. e masani ona talitonu o eleele maualuga e maualalo le maualuga o le methylmercury. Ae ui i lea, mo le taimi muamua, ua matou faamaumauina le fuaina o le MeHg i eleele Amazon e lata ane i ASGMs, ma fautua mai ai o le maualuga o le MeHg concentrations e oʻo atu i tua atu o meaola faanatura ma i totonu o siosiomaga eleelea i totonu o nei nofoaga ua afaina ai le ASGM. , e aofia ai ma mea e lofia i le taimi o timuga.Le eleele ma i latou e tumau matutu i tausaga taʻitasi.O le maualuga maualuga o le methylmercury i luga o le eleele i le vaitau o le 2018 na tupu i totonu o togavao e lua o le maina (Boca Colorado ma Los Amigos Reserve; 1.4 ng MeHg g−1, 1.4% Hg as MeHg ma le 1.1 ng MeHg g−1, i le faasologa, i le 0.79% Hg (pei o le MeHg) Talu ai o nei pasene o le mercury i le tulaga o le methylmercury e faʻatusatusa i isi nofoaga terasitila i le lalolagi atoa (Faʻaopoopo Fig. 4), o le maualuga maualuga o le methylmercury e foliga mai e mafua ona o le maualuga o le Mercury i totonu ma le maualuga o le teuina o le mercury atoa i le eleele, nai lo le liua o le mercury inorganic o loʻo avanoa i le methylmercury (Faʻaopoopo Ata. 5) O a matou taunuuga o loʻo faʻatusalia ai le fua muamua o le methylmercury i eleele e lata ane i le ASGM i le Peruvian Amazon. E tusa ai ma isi suʻesuʻega ua lipotia mai le maualuga o le gaosiga o le methylmercury i laufanua lolovaia ma matutu43,44 ma matou te faʻamoemoe e maualuga atu le maualuga o le methylmercury i totonu o vaomatua lata ane i vaitau ma eleele susu tumau.uta o le mekuri tutusa.E ui lava o le methylmercury pe o iai se lamatiaga oona i meaola o le eleele lata ane i le la'uina o auro e tumau pea ona iloa, ae o nei vaomatua e lata ane i gaoioiga a le ASGM e mafai ona avea ma nofoaga vevela mo le fa'aputuina o le mercury i totonu o upega o mea'ai eleele.
O le uiga sili ona taua ma fou o la matou galuega o le tusia lea o le felauaiga o le tele o mercury i totonu o vaomatua e lata ane i le ASGM. O matou faʻamaumauga o loʻo faʻaalia ai o lenei mercury o loʻo maua i totonu, ma feʻaveaʻi i totonu, upega tafaʻilagi meaai. o lo'o teuina i biomass ma palapala ma e ono fa'asa'olotoina i le suiga o le fa'aogaina o le fanua4 ma le afi o le vaomatua45,46. O le itu i sautesasae Peruvian Amazon o se tasi lea o meaola faanatura sili ona fa'aolaola o vetebrate ma iniseti taxa i luga o le lalolagi. o vaomatua e fa'alauiloaina le olaola o manu felelei48 ma maua ai niches mo le tele o ituaiga o meaola e nonofo ai vaomatua49. O le i'uga, e sili atu i le 50% o le eria o Madre de Dios ua fa'aigoaina o se fanua puipuia po'o se fa'aagaaga a le atunu'u50. Fa'asao fa'ava-o-malo e pulea le fa'asolitulafono o gaioiga a le ASGM i le Tambopata National Reserve ua faʻatupulaia tele i le sefulu tausaga talu ai, ma taʻitaʻia ai se gaioiga faʻamalosia tele (Operación Mercurio) e le malo o Peru.i le 2019. Peitaʻi, o a matou suʻesuʻega o loʻo fautua mai ai o le lavelave o vaomatua o loʻo faʻavaeina ai meaola eseese a Amazon e faʻalavelave tele ai le itulagi i le utaina ma le teuina o le mercury i laufanua faʻatasi ai ma le faʻateleina o le mekeri e fesoʻotaʻi ma le ASGM, e oʻo atu ai i le lalolagi o le mercury fluxes e ala i vai.O le fua aupito maualuga ua lipotia o le aofaiga e faʻavae i luga oa matou faʻataʻitaʻiga muamua o le maualuga o lapisi mekeri fluxes i togavao tumau latalata ASGM. Aʻo faia a matou suʻesuʻega i vaomatua puipuia, o le mamanu o le faʻaogaina o le mercury maualuga ma le taofiofia o le a faʻaoga i soʻo se togavao matua tuai. lata ane i gaoioiga a le ASGM, e aofia ai sone pa puipui, o lea o nei taunuuga e ogatasi ma vaomatua puipuia ma le le puipuia.O vaomatua puipuia e tutusa.O le mea lea, o le aʻafiaga o le ASGM i laufanua o le mercury e le gata e fesoʻotaʻi ma le faʻaulufale saʻo o le mercury e ala i le faʻafefe o le ea, sasaa, ma siʻusiʻu, ae faʻapea foʻi ma le gafatia o le laufanua e puʻeina, teuina, ma faʻaliliu le mercury i le tele o meaola. fomu.e feso'ota'i ma le potential.methylmercury, fa'aalia ai le eseesega o a'afiaga i vaita'ele o le mercury i le lalolagi atoa ma meaola fa'alagi e fa'alagolago i le vaomatua e lata ane i le la'uina.
E ala i le fa'asa'oina o le mercury i le ea, o vaomatua e latalata ane i mea taulima ma la'ititi la'ititi auro e mafai ona fa'aitiitia ai le lamatiaga o le mercury i meaola faanatura vai lata ane ma fa'atanoa o le mercury i le lalolagi. fa'anatura e ala i afi o le vaomatua, sola ma / po'o le tafe45, 46, 51, 52, 53. I le Peruvian Amazon, e tusa ma le 180 tone o le mercury o loʻo faʻaaogaina i tausaga taʻitasi i le ASGM54, lea e tusa ma le kuata e tuʻuina atu i le atemosifia55, tuʻuina atu le Conservation Concession i Los Amigos. O lenei eria e tusa ma le 7.5 taimi le aofaʻi o le fanua puipuia ma le natura faʻasao i le Madre de Dios itulagi (e tusa ma le 4 miliona hectares), lea e sili atu le tele o fanua puipuia i soʻo se isi lava itumalo o Peru, ma nei mea. vaega tetele o eleele togavao atoatoa.O se vaega i fafo atu o le fa'aputuga o le ASGM ma le mercury.O lea, e le lava le fa'aputuina o le mercury i totonu o vaomatua o lo'o i totonu o le vaomatua e puipuia ai le mekeri e maua mai e le ASGM mai le ulufale atu i vaituloto fa'aitulagi ma le lalolagi atoa, e ta'u mai ai le taua o le fa'aitiitia o le fa'amama a le ASGM. O le mekuri o lo'o teuina i totonu o le eleele e tele lava ina a'afia i faiga fa'asao. Fa'ai'uga i le lumana'i i le fa'atonutonuina o vaomatua o lo'o iai, aemaise lava i nofoaga e lata ane i gaioiga a le ASGM, ma e iai a'afiaga mo le fa'aputuina o le mercury ma le bioavailability i le taimi nei ma le lumana'i sefulu tausaga.
E tusa lava pe mafai e le vaomatua ona aveese uma le mercury o loʻo tuʻuina atu i vaomatua vevela, e le o se fofo mo le faʻaleagaina o le mercury, aua e mafai foi ona aʻafia upega o meaʻai eleele i le mercury. O le fuaina o fa'aputuga o le mekeri fa'aeleele ma le methylmercury o le eleele e fa'ailoa mai ai o le maualuga o le mercury i le palapala ma le maualuga o le methylmercury e mafai ona fa'ateleina ai le fa'aalia ia i latou o lo'o nonofo i nei vaomatua.Tulaga lamatia mo tagata fa'atau mea'ai maualuga.O faʻamatalaga mai suʻesuʻega talu ai i luga o le bioaccumulation o le mercury terrestrial i vaomatua vaʻavaʻa ua maua ai le faʻaogaina o le mercury i totonu o manulele e fesoʻotaʻi ma le faʻaogaina o le mercury i palapala, ma o manu pese e 'ai meaʻai e maua atoa mai le eleele e mafai ona faʻaalia le maualuga o le mercury Siʻitia 56,57. faʻatasi ai ma le faʻaitiitia o le faʻatinoina o le fanauina ma le manuia, faʻaitiitia le ola o le fanau, faʻaleagaina le atinaʻe, suiga o amioga, faʻalavelave faʻaletino, ma le tino58,59. Afai e moni lenei faʻataʻitaʻiga mo le Peruvian Amazon, o le maualuga o le mercury fluxes e tupu i totonu o vaomatua e mafai ona oʻo atu ai i le maualuga o le mercury concentrations. i manufelelei ma isi meaola, e iai a'afiaga e ono tutupu mai. E fa'apopoleina lenei mea ona o le itulagi o se nofoaga vevela o meaola eseese o le lalolagi. latou.Fa'atulafonoina gaioiga ASGMes15,16 atonu o se faiga e fa'amautinoa ai e le'o fa'aaogaina fanua puipuia.
Ina ia iloilo pe o ulu atu le mekuri o lo'o teuina i nei togavao i luga o le upega o mea'ai fa'apitonu'u, na matou fuaina le fulu o le si'usi'u o le tele o manu felelei mai le Los Amigos Reserve (a'afia i le eliina) ma le Cocha Cashu Biological Station (manulelea tuai e le afaina).aofa'i o le mercury concentration.growth forest), 140 km mai le matou pito i luga o Bokamanu sampling site. Mo ituaiga uma e tolu na fa'ata'ita'iina ai le tele o tagata i nofoaga ta'itasi, na si'itia le Hg i manulele o Los Amigos fa'atusatusa i Cocha Cashu (Fig 4). sa tumau pea le mamanu e tusa lava po o le a le masani o le fafagaina, ona o la matou faʻataʻitaʻiga e aofia ai le understory anti-eater Myrmotherula axillaris, le loi-mulimulitaʻi anti-eater Phlegopsis nigromaculata, ma le fualaau aina Pipra fasciicauda (1.8 [n = 10] vs. 0.9 μg g−1 [n = 2], 4.1 [n = 10] vs. 1.4 μg g-1 [n = 2], 0.3 [n = 46] vs. 0.1 μg g-1 [n = 2]).O le 10 Phlegopsis nigromaculata tagata faʻataʻitaʻi i Los Amigos, 3 sili atu i le EC10 (faʻatonuga lelei mo le 10% faʻaitiitiga i le manuia o le faʻaleleia), 3 sili atu i le EC20, 1 sili atu i le EC30 (silasila i le EC taiala i Evers58), ma e leai se tagata Cocha Soʻo se ituaiga o Cashu e sili atu i le EC10.These preliminary su'esu'ega, fa'atasi ai ma le averesi o le mercury e 2-3 taimi maualuga i manu felelei mai togavao puipuia e lata ane i gaoioiga a le ASGM,ma o'o atu i le 12 taimi le maualuga o le su'esu'e o le mercury, e tula'i mai ai ni popolega e ono o'o atu le mekeri mai le ASGM i totonu o upega o mea'ai.O nei fa'ai'uga o lo'o fa'amamafaina ai le taua o le puipuia o gaioiga a le ASGM i paka a le atunu'u ma o latou sone pa puipui.
O faʻamaumauga na aoina i Los Amigos Conservation Concessions (n ​​= 10 mo Myrmotherula axillaris [understory invertivore] ma Phlegopsi nigromaculata [ant-following invertivore], n = 46 mo Pipra fasciicauda [frugivore]; faʻailoga tafatolu mumu) ma nofoaga mamao i Cocha Kashu Biological Station (n = 2 i ituaiga; faʻailoga lanumeamata lanumeamata). O faʻasalalauga lelei (ECs) o loʻo faʻaalia e faʻaitiitia ai le manuia o le faʻaleleia i le 10%, 20% ma le 30% (vaʻai Evers58). O ata o manulele na suia mai Schulenberg65.
Talu mai le 2012, o le tele o le ASGM i Peruvian Amazon ua faʻateleina e sili atu i le 40% i nofoaga puipuia ma 2,25 pe sili atu i nofoaga e le puipuia. o lo'o nonofo i nei vaomatua.Tusa lava pe taofi le fa'aaogaina e le au miners i le taimi lava lena, o a'afiaga o lenei mea leaga i le palapala e mafai ona tumau mo le tele o seneturi, ma e mafai ona fa'atuputeleina le gau mai le fa'aleagaina o le vaomatua ma le afi o le vaomatua61,62. O lea, o le fa'aleagaina o le mercury mai le ASGM e ono umi se taimi. aafiaga i le olaola o vaomatua o lo'o nonofo lata ane i le ASGM, tulaga lamatia i le taimi nei ma lamatiaga i le lumana'i e ala i le tu'uina atu o le mekuri i togavao tuai e sili ona maualuga le fa'asao.ma le toe fa'agaoioiga ina ia fa'ateleina ai le fa'aleagaina. faiga fa'amama i le tele o lu'itau tau tupe ma agafesootai fa'afaigaluegaina o le a fa'atulafonoina ai le gaioiga ma fa'aitiitia ai fa'aosofiaga tau tamaoaiga mo le ASGM fa'asolitulafono.
E lima a matou nofoaga i totonu o le 200 kilomita o le Vaitafe o Madre de Dios. Matou te filifilia nofoaga faʻataʻitaʻiga e faʻatatau i lo latou vavalalata i le malosi o le ASGM, e tusa ma le 50 km i le va o nofoaga faʻataʻitaʻi taʻitasi, e mafai ona maua e ala i le Vaitafe o Madre de Dios (Fig. 2A). filifilia ni nofoaga se lua e aunoa ma se eliina (Boca Manu ma Chilive, e tusa ma le 100 ma le 50 kilomita mai le ASGM, i le faasologa), e taʻua mulimuli ane o "nofoaga mamao". lua nofoaga eli i le togavao lona lua e lata ane i le taulaga o Boca Colorado ma Laberinto, ma le tasi nofoaga eli i totonu o le togavao muamua atoatoa.Los Amigos Puipuiga Concessions.Faamolemole ia matau i le nofoaga o Boca Colorado ma Laberinto i lenei eria eli, o le ausa mercury na tatalaina mai le mu o le mercury-auro amalgam o se mea e tupu soo, ae o le nofoaga tonu ma le aofaʻi e le o iloa ona o nei gaioiga e masani ona solitulafono ma faalilolilo;o le a tatou tuʻufaʻatasia le mining ma le mercury Alloy combustion ua taʻua faʻatasi o le "gaoioiga ASGM". I le vaitau o le 2018 matutu (Iulai ma Aukuso 2018) ma le 2018 vaitau timuga (Tesema 2018) i faʻamama (eria faʻatoʻaga e matua saoloto lava mai laau totō) ma i lalo o la'au fa'ato'aga (nofoaga togavao), matou fa'apipi'i fa'ata'ita'iga o le palapala i nofoaga e lima ma Ianuari 2019) e aoina ai le fa'aputu susu (n = 3) ma le pa'u o le ulu (n = 4), fa'asologa. vaitau matutu ma le lua i le tolu vaiaso i le vaitau timuga. I le tausaga lona lua o le vaitau mugo sampling (Iulai ma Aukuso 2019), matou faʻapipiʻi tagata aoina (n = 4) i le ono fanua faʻaopoopo vaomatua i Los Amigos mo le lima vaiaso, faʻavae i luga o le fua faatatau maualuga deposition fuaina i le tausaga muamua, O loʻo i ai le aofaʻi o 7 fanua vaomatua ma 1 faʻaumatia vao mo Los Amigos. O le mamao i le va o fanua o 0.1 i le 2.5 km. Matou te aoina se tasi GPS waypoint i fasi fanua e faʻaaoga ai se Garmin GPS lima.
Na matou faʻapipiʻiina faʻataʻitaʻiga o le ea mo le mercury i a matou nofoaga taʻitasi e lima i le vaitau o le 2018 (Iulai-Aokuso 2018) ma le vaitau timuga 2018 (Tesema 2018-Ianuari 2019) mo le lua masina (PAS). i le vaitau o mugala ma lua PAS samplers sa deployed i le vaitau timuga.PAS (na atiina ae e McLagan et al. 63) aoina kasa elemene mercury (GEM) e ala i le faʻasalalau passive ma adsorption i luga o se sulfur-impregnated carbon sorbent (HGR-AC) e ala i a Radiello© diffusion barrier. O le diffusion pa o le PAS e fai ma pa puipui e tetee atu ai i le felauaiga o ituaiga kasa oona o le mercury;o le mea lea, naʻo le GEM o loʻo faʻapipiʻiina i le carbon 64. Matou te faʻaogaina fusi paʻu palasitika e faʻapipiʻi ai le PAS i se pou e tusa ma le 1 m i luga aʻe o le eleele. O faʻataʻitaʻiga uma na faʻamaufaʻailogaina i le parafilm poʻo le teuina i totonu o ato faʻapipiʻi lua faʻapipiʻi faʻapipiʻi muamua ma pe a uma le faʻapipiʻiina. aoina avanoa avanoa ma malaga avanoa PAS e iloilo faʻaleagaina faʻafeiloaʻi i le taimi o faʻataʻitaʻiga, teuina fanua, teuina falesuesue, ma felauaiga faʻataʻitaʻiga.
I le taimi o le fa'atulagaina o nofoaga uma e lima e fai ai fa'ata'ita'iga, na matou tu'uina ai ni vaega e tolu o timuga mo su'esu'ega o le mekuri ma le au aoina e lua mo isi su'esu'ega vaila'au, ma le fa'aputuina o su'esu'ega mo su'esu'ega o le mercury i le nofoaga o lo'o ta'atia.aoina, ma le au aoina e lua mo isi suʻesuʻega vailaʻau. O le au aoina e tasi le mita le va o le tasi ma le isi. Manatua e ui o loʻo i ai le numera faifaipea o le aoina o loʻo faʻapipiʻiina i nofoaga taʻitasi, i nisi taimi o le aoina mai e laiti la tatou faʻataʻitaʻiga ona o lologa o nofoaga, tagata faʻalavelave i tagata aoina, ma fesoʻotaʻiga faʻaletonu i le va o paipa ma fagu aoina. I vaomatua taʻitasi ma nofoaga faʻaleagaina, e tasi le aoina mo le suʻesuʻeina o le mercury o loʻo i ai se fagu 500-mL, ae o le isi o loʻo i ai se fagu 250-mL;o isi tagata aoina uma mo su'esu'ega vaila'au o lo'o i ai se fagu 250-mL. O nei fa'ata'ita'iga sa teuina i totonu o le pusaaisa se'ia leai se pusaaisa, ona lafo atu lea i le Iunaite Setete i luga o le aisa, ona fa'aaisa ai lea se'ia o'o i au'ili'iliga. e ala i se fagu fou styrene-ethylene-butadiene-styrene poloka polymer (C-Flex) ma se fagu fou polyethylene terephthalate Ester copolyester glycol (PETG) ma se matasele e galue e pei o se loka ausa. I le faʻapipiʻiina, o fagu 250 mL PETG uma na faʻamaʻaina. fa'atasi ai ma le 1 mL su'ega u'amea vasega hydrochloric acid (HCl) ma 500 mL PETG fagu uma sa acidified i le 2 mL fa'ailoga u'amea vasega HCl. O le aoina mo isi su'esu'ega vaila'au e aofia ai se pa'u palasitika e feso'ota'i i se fagu polyethylene e ala i le C-Flex tubing fou ma O se matasele e galue e pei o se loka ausa. O faʻamalo tioata uma, faʻalava palasitika ma fagu polyethylene sa fufulu vai aʻo leʻi faʻapipiʻiina. Matou te aoina faʻataʻitaʻiga e faʻaaoga ai lima mama-palapala lima (EPA Method 1669), tausia samples i le malulu pe a mafai seia toe foi atu i le Iunaite Setete, ona teuina lea o faʻataʻitaʻiga i le 4 ° C seia oʻo i le auiliiliga. O suʻesuʻega muamua na faʻaogaina ai lenei metotia ua faʻaalia ai le 90-110% toe faʻaleleia mo avanoa falesuesue i lalo ole tapulaa faʻamaonia ma spikes masani37.
I nofoaga taʻitasi e lima, matou te aoina ai laulaau e pei o lau faʻaoga, puʻe faʻataʻitaʻiga o laʻau, lapisi fou, ma lapisi tetele e faʻaaoga ai le tulafono mama-lima-palapala (EPA Method 1669). , Peru, ma fa'aulufale mai i totonu o le Iunaite Setete i lalo o se laisene fa'aulufale mai a le USDA. Na matou aoina mai laulaau fa'ato'aga mai ituaiga o la'au e lua o lo'o maua i nofoaga uma: o se la'au o lo'o tupu a'e (Ficus insipida) ma se la'au lapopoa (Inga feuilleei). mai fala laau e faaaoga ai le maata Notch Big Shot i le vaitau o le 2018, timuga 2018, ma le vaitau o le 2019 (n = 3 i ituaiga). lala e itiiti ifo i le 2 mita i luga aʻe o le eleele i le vaitau o le 2018, o le 2018 timuga, ma le 2019 vaitau. lapisi fou (“la'au tele”) i ato palasitika fa'alava(n = 5) i le vaitau timuga 2018 i nofoaga uma e lima o vaomatua ma i le vaitau o le 2019 i le fanua o Los Amigos (n = 5). Manatua a o matou faʻapipiʻiina se numera faifaipea o ato i nofoaga taʻitasi, i nisi taimi o le aoina. , O la matou faʻataʻitaʻiga laʻititi na laʻititi ona o le lolovaia o nofoaga ma le faʻalavelave a tagata i le au aoina. O ato lapisi uma e tuʻu i totonu o le mita e tasi o le aoina o le vai. Matou te aoina lapisi tele e pei o faʻataʻitaʻiga o lapisi eleele i le vaitau o le 2018, o timuga 2018, ma le vaitau matutu 2019. I le vaitau mugo o le 2019, matou te aoina foi le tele o lapisi i luga o a matou fanua uma o Los Amigos. Matou te faʻalili uma faʻataʻitaʻiga laulaʻau seia mafai ona faʻaaisa e faʻaaoga ai se pusaaisa, ona lafoina lea i le US i luga o le aisa, ona teu ai lea i le aisa seia o'o ina fa'aga.
Na matou aoina faʻataʻitaʻiga o le eleele i faʻatolu (n = 3) mai nofoaga uma e lima (tatala ma faʻalava) ma le fanua o Los Amigos i le vaitau o le 2019 i taimi uma e tolu vaitau. aoina faʻataʻitaʻiga o le eleele e pei o le eleele i lalo o le lapisi lapisi (0-5 cm) e faʻaaoga ai se faʻataʻitaʻiga o le palapala. E le gata i lea, i le vaitau o le 2018, na matou aoina ai fatu eleele e oo i le 45 cm le loloto ma vaevaeina i ni vaega loloto se lima. I Laberinto, e mafai ona matou E na'o le tasi le fa'aputuga o le palapala ona o le vai e latalata i le palapala. Sa matou aoina uma fa'ata'ita'iga e fa'aaoga ai le fa'aogaina o lima palapala lima mama (EPA Method 1669). Sa matou fa'a'aisa uma fa'ata'ita'iga palapala se'ia mafai ona fa'aaisa e fa'aaoga ai le pusaaisa, ona lafo lea. i luga o le aisa i le Iunaite Setete, ona teuina ai lea o le aisa seia oʻo i le gaosiga.
Fa'aoga faamoega puao seti i le vaveao ma le afiafi e pu'e ai manulele i taimi sili ona manaia o le aso. 10 faamoega puao (12 x 3.2 m) i nofoaga e 19. I nofoaga uma e lua, matou te aoina ai le fulu muamua o le siʻusiʻu tutotonu o manulele taʻitasi, pe a leai, o le isi fulu sili ona tuai. faʻamaumauga ata ma fua faʻatatau e iloa ai ituaiga e tusa ai ma Schulenberg65. O suʻesuʻega uma e lua na lagolagoina e SERFOR ma faʻatagaga mai le Animal Research Council (IACUC). Pe a faʻatusatusa le maualuga o le Hg fulu manulele, na matou suʻesuʻeina na ituaiga o latou fulu na aoina i le Los Amigos Conservation Concession ma le Cocha Cashu Biological Station (Myrmotherula axillaris, Phlegopsis nigromaculata, Pipra fasciicauda).
Ina ia fuafuaina le Leaf Area Index (LAI), na aoina ai faʻamaumauga o le lidar e faʻaaoga ai le GatorEye Unmanned Aerial Laboratory, o se masini e faʻaogaina ai le ea (silasila www.gatoreye.org mo faʻamatalaga, e avanoa foi e faʻaaoga ai le "2019 Peru Los Friends" Iuni" sootaga ) 66. O le lidar na aoina i Los Amigos Conservation Conservation ia Iuni 2019, faatasi ai ma le maualuga o le 80 m, o le saoasaoa o le vaalele o le 12 m / s, ma le mamao o le 100 mita i le va o auala lata ane, o lea na oʻo atu ai le fua faatatau o le faʻaogaina o le 75. %.O le tele o togi e tufatufa atu i luga o le faʻataʻitaʻiga o le vaomatua e sili atu i le 200 points i le sikuea mita. O le vaʻa vaʻalele e faʻapipiʻi ma vaega uma o faʻataʻitaʻiga i Los Amigos i le vaitau o le 2019.
Matou te faʻatusatusaina le aofaʻi o le Hg faʻaogaina o GEM e aoina e le PAS e ala i le faʻafefeteina o le vevela, fusion, ma le atomic absorption spectroscopy (USEPA Method 7473) e faʻaaoga ai se meafaigaluega Hydra C (Teledyne, CV-AAS). ma Tekinolosi (NIST) Faʻamatalaga Faʻamatalaga Faʻamatalaga 3133 (Hg standard solution, 10.004 mg g-1) faʻatasi ai ma le faʻatapulaʻaina o le 0.5 ng Hg.Sa matou faʻatinoina le Faʻamaoniaina Faʻaauau (CCV) e faʻaaoga ai le NIST SRM 3133 ma le Quality Control Standards (QCS) e faʻaaoga ai le NIST 1632e (koale bituminous, 135.1 mg g-1) .Sa matou vaevaeina faʻataʻitaʻiga taʻitasi i se vaʻa ese, tuʻu i le va o ni vaega manifinifi se lua o le sodium carbonate (Na2CO3) paʻu, ma ufiufi i se vaega manifinifi o le alumini hydroxide (Al (OH)). 3) powder67.Na matou fuaina le aofaʻi atoa o le HGR-AC o faʻataʻitaʻiga taʻitasi e aveese ai soʻo se mea e le tutusa i le tufatufaina o Hg i le HGR-AC sorbent. O le mea lea, na matou fuafuaina ai le faʻaogaina o le mercury mo faʻataʻitaʻiga taʻitasi e faʻavae i luga o le aofaʻi o le aofaʻi o le mercury fuaina e. vaa taitasi ma leatoa HGR-AC sorbent anotusi i le PAS.Tuuina atu e na o le tasi le faataitaiga PAS na aoina mai nofoaga taitasi mo fua faatatau i le vaitau matutu 2018, auala pulea lelei ma faamautinoaga sa faia e ala i le tuufaatasia o faataitaiga ma le mataituina taualumaga avanoa, tulaga totonu, ma matrix. -matched criteria.I le vaitau o timuga 2018, na matou toe faia fua o faʻataʻitaʻiga PAS. Faʻatauga na manatu e talia pe a o le eseesega pasene faʻatusatusa (RPD) o le CCV ma matrix-matched fua faʻatatau i totonu o le 5% o le taliaina. taua, ma avanoa uma taualumaga sa i lalo o le tapulaa o le iloa (BDL). Matou avanoa-faʻasaʻo le aofaʻi o mercury fuaina i le PAS e faʻaaoga faʻatonuga fuafuaina mai fanua ma malaga avanoa (0.81 ± 0.18 ng g-1, n = 5) .Sa matou fuafuaina GEM fa'atonuga e fa'aaoga ai le fa'asa'o-fa'asa'o le aofa'i atoa o le mercury adsorbed vaevae i le taimi fa'apipi'i ma le fua faatatau o fa'ata'ita'iga (le aofa'i o le ea e aveese ai le kasa mercury i le taimi;0.135 m3 aso-1) 63,68, fetuutuunai mo le vevela ma le matagi mai le World Weather Online Average vevela ma fua o matagi maua mo le Madre de Dios region68. O le sese masani lipotia mo le fua GEM concentrations e faavae i luga o le sese o se tulaga fafo tamomoe muamua ma pe a uma le faataitaiga.
Na matou suʻesuʻeina faʻataʻitaʻiga o vai mo le aofaʻi o le mercury e ala i le faʻamaʻiina ma le bromine chloride mo le itiiti ifo i le 24 itula, sosoo ai ma le faʻaitiitia o le chloride ma le faʻamamaina ma le mailei suʻesuʻe, faʻataʻitaʻiga o le ausa malulu atomic fluorescence spectroscopy (CVAFS), ma le chromatography gas (GC) separation (Metotia EPA) 1631 o le Tekran 2600 Automatic Total Mercury Analyzer, Rev. E) .Na matou faia CCV i luga o le 2018 faʻataʻitaʻiga o le vaitau faʻamago e faʻaaoga ai Ultra Scientific faʻamaonia tulaga o le mercury vai (10 μg L-1) ma le faʻamaoniga muamua o le calibration (ICV) e faʻaaoga ai mea faʻamaonia NIST. 1641D (mercury i le vai, 1.557 mg kg-1) ) faʻatasi ai ma le faʻatapulaʻaina o le 0.02 ng L-1. Mo le 2018 wet seasons ma 2019 dry season samples, matou faʻaaogaina le Brooks Rand Instruments Total Mercury Standard (1.0 ng L−1). ) mo le faʻavasegaina ma le CCV ma le SPEX Centriprep Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (ICP-MS) multi-element mo le ICV solution standard 2 A faʻatasi ai ma le faʻatapulaʻaina o le 0.5 ng L-1. O tulaga uma na toe maua mai i totonu ole 15% o tau talafeagai.Fielo avanoa, avanoa fa'amama ma avanoa su'esu'e o BDL uma.
Matou te faʻamago faʻamago eleele ma lau laʻau faʻataʻitaʻiga mo aso e lima. Matou te faʻafefiloi faʻataʻitaʻiga ma suʻesuʻeina i latou mo le aofaʻi o le mercury e ala i le faʻaleagaina o le vevela, faʻaitiitia o le catalytic, fusion, desorption, ma le atomic absorption spectroscopy (EPA method 7473) i luga o le Milestone Direct Mercury Analyzer (DMA). -80) .Mo faʻataʻitaʻiga 2018 vaitau matutu, matou faia suʻega DMA-80 faʻaaogaina NIST 1633c (felefulefu fulu, 1005 ng g-1) ma le National Research Council of Canada faʻamaonia mea faʻasino MESS-3 (sediment moana, 91 ng g. -1).Fa'avasegaina.Na matou faʻaogaina le NIST 1633c mo CCV ma MS ma MESS-3 mo QCS faʻatasi ai ma le faʻatapulaʻaina o le 0.2 ng Hg. Mo le 2018 wet seasons ma 2019 dry season samples, matou faʻavasega le DMA-80 e faʻaaoga ai le Brooks Rand Instruments Total Mercury Standard (1.0). ng L−1) .Na matou faʻaaogaina le NIST Standard Reference Material 2709a (San Joaquin soil, 1100 ng g-1) mo CCV ma MS ma DORM-4 (fish protein, 410 ng g-1) mo QCS ma le faʻatapulaʻaina o le 0.5. ng Hg.Mo vaitau uma, matou te suʻesuʻeina faʻataʻitaʻiga uma i tulaga faʻalua ma talia pe a o le RPD i le va o faʻataʻitaʻiga e lua o loʻo i totonu ole 10%. O le toe faʻaleleia o le averesi mo tulaga uma ma faʻamaʻi matrix sa i totonu ole 10% o tau talafeagai, ma avanoa uma sa i ai. BDL. O fa'atonuga uma ua lipotia e mamafa mamago.
Sa matou suʻesuʻeina le methylmercury i vai faʻataʻitaʻiga mai gaioiga uma e tolu o le vaitau, faʻataʻitaʻiga o laʻau mai le vaitau matutu 2018, ma faʻataʻitaʻiga o le eleele mai gaoioiga faʻavaimu uma e tolu. % potassium hydroxide i le methanol mo le itiiti ifo i le 48 itula i le 55°C mo le itiiti ifo i le 70 itula, ma fa'apalapala eleele ile microwave ma fa'ameamea HNO3 acid71,72.Sa matou suʻesuʻeina le 2018 faʻataʻitaʻiga o le vaitau faʻamago e ala i le vai ethylation e faʻaaoga ai le sodium tetraethylborate, faʻamamaina ma le mailei, ma le CVAFS i luga o le spectrometer Tekran 2500 (metotia EPA 1630) .Sa matou faʻaaogaina Frontier Geosciences faʻamaonia tulaga MeHg falesuesue ma palapala QCS faʻaaoga ERM CC580 mo calibration ma CCV. se metotia faʻatapulaʻaina o le 0.2 ng L-1. Matou te suʻesuʻeina le 2019 faʻataʻitaʻiga tau vevela e faʻaaoga ai le sodium tetraethylborate mo le faʻamamaina o le vai, faʻamamaina ma le mailei, CVAFS, GC, ma le ICP-MS i luga o se Agilent 770 (EPA 1630) 73. Matou faʻaaogaina Brooks Rand Instruments methylmercury standards (1 ng L−1) mo le faʻavasegaina ma le CCV faʻatasi ai ma le faʻatapulaʻaina o auala e iloa ai le 1 pg. O tulaga uma na toe maua i totonu ole 15% o tau talafeagai mo vaitau uma ma avanoa uma o le BDL.
I le matou Biodiversity Institute Toxicology Laboratory (Portland, Maine, ISA), o le tapulaʻa o le suʻesuʻeina o metotia o le 0.001 μg g-1. Matou te faʻavasega DMA-80 e faʻaaoga ai le DOLT-5 (dogfish liver, 0.44 μg g-1), CE-464 (5.24). μg g-1), ma le NIST 2710a (Montana soil, 9.888 μg g-1) . Matou te faʻaaogaina le DOLT-5 ma le CE-464 mo CCV ma QCS. O le toe faʻaleleia o tulaga uma sa i totonu ole 5% o tau aoga, ma avanoa uma. o BDL. O fa'atusa uma sa i totonu ole 15% RPD. O fulu'ulu uma o lo'o lipotia le aofa'i o le mercury o le mamafa fou (fw).
Matou te faʻaogaina le 0.45 μm membrane e faʻamama ai faʻataʻitaʻiga vai mo suʻesuʻega vailaʻau faaopoopo. Matou te suʻeina faʻataʻitaʻiga vai mo anion (chloride, nitrate, sulfate) ma cations (calcium, magnesium, potassium, sodium) e ala ile chromatography ion (EPA method 4110B) [USEPA, 2017a] faʻaaogaina le Dionex ICS 2000 ion chromatograph .O tulaga uma na toe maua i totonu ole 10% o tau faʻamaonia ma avanoa uma o BDL. Matou te faʻaogaina le Thermofisher X-Series II e faʻavasega elemene elemene i faʻataʻitaʻiga vai e ala i le faʻaogaina o le plasma mass spectrometry.Instrument. calibration tulaga faatonuina e ala i le dilution serial o tulaga faatonuina vai faamaonia NIST 1643f.All whitespace BDL.
O fuga ma vaita'ele uma o lo'o lipotia mai i tusitusiga ma fa'atusa e fa'aaoga ai fua fa'atatau mo vaitau matutu ma timuga. Va'ai le Laulau Faaopoopo 1 mo fa'atusatusaga o vaita'ele ma fe'avea'i (fuafuaga fa'aletausaga mo vaitau uma e lua) e fa'aaoga ai le la'ititi ma le maualuga fua fa'atatau i le taimi o le tau matutu ma timuga.Na matou fuafuaina le fuga o le mercury i le vaomatua mai le Los Amigos Conservation Concession e pei o le aofaʻi o le mercury i totonu o le pa'ū ma le lapisi.Na matou fuafuaina Hg fluxes mai le faʻaleagaina o vaomatua mai le tele o timuga. ma maua mai le ACCA i luga o le talosaga), sa matou fuafuaina le averesi o timuga faʻaputuga faʻaletausaga i le sefulu tausaga talu ai (2009-2018) e tusa ma le 2500 mm yr-1 . Manatua i le 2018 kalena tausaga, o le timu faaletausaga e latalata i lenei averesi ( 2468mm), ae o masina sili ona susu (Ianuari, Fepuari ma Tesema) e tusa ma le afa o timuga faaletausaga (1288mm o le 2468mm).O le mea lea matou te faʻaogaina ai le averesi o faʻaputuga o vaitau susu ma mugo i faʻatusatusaga uma o flux ma vaitaele.E mafai ai foi ona matou mafaufau e le gata i le eseesega o timuga i le va o vaitau susu ma mugo, ae faʻapea foʻi le eseesega i le maualuga o gaioiga a le ASGM i le va o nei vaitau e lua. O tau o tusitusiga o lipoti faaletausaga o le mercury fluxes mai vaomatua vevela e eseese i le va o le faʻalauteleina o le mercury concentrations mai vaitau matutu ma timuga poʻo naʻo vaitau mugala, pe a faʻatusatusa a matou fua faʻatatau i tau tusitusiga, matou te faʻatusatusa saʻo a matou suʻesuʻega o le mercury fuafuaina, ae o le isi suʻesuʻega na faia faʻataʻitaʻiga. i vaitau matutu ma tau susū, ma toe fuaina a tatou fe'avea'i e fa'aaoga ai na'o le su'esu'ega o le mercury i le vaitau matutu pe a na'o le vaitau mugala (eg, 74).
Ina ia fuafuaina le aofaʻi o le mercury i tausaga taʻitasi o timuga, tele timuga ma lapisi i Los Amigos, sa matou faʻaogaina le eseesega i le va o le vaitau mugo (averesi o nofoaga uma o Los Amigos i le 2018 ma le 2019) ma le vaitau timuga (averesi o le 2018) averesi aofaʻi. Mercury concentration.Mo le aofaʻi o le mercury concentrations i isi nofoaga, o le averesi o faʻasalalauga i le va o le vaitau o le 2018 ma le vaitau timuga o le 2018 na faʻaaogaina. Ina ia faʻatusatusa le lapisi o le mercury fluxes, matou te faʻaogaina tusitusiga faʻatatau o fua o lapisi ma faʻaputuga o le mercury na aoina mai laulaau i ato lapisi i le 417 g m-2 yr-1 i le Peruvian Amazon.Mo le eleele Hg vaitaele i le pito i luga 5 cm o le palapala, matou faʻaaogaina le fuaina atoa o le eleele Hg (2018 ma 2019 tau mago, 2018 timuga) ma MeHg concentrations i le 2018 vaitau matutu, faatasi ai ma se fua faatatau tele density o 1.25 g cm-3 i le Brazilian Amazon75.We mafai ona pfaia nei fa'atatauga o le paketi i le matou nofoaga autu o su'esu'ega, Los Amigos, o lo'o maua ai fa'amaumauga o timuga umi mo taimi uma, ma o lo'o mafai ai e le fausaga atoa o le vaomatua le fa'aogaina o tala fa'atatau o lapisi na aoina muamua.
Matou te faʻatautaia laina vaalele e faʻaaoga ai le GatorEye multiscale postprocessing workflow, lea e otometi lava ona faʻavasegaina mama tuʻufaʻatasiga mataʻutia ma oloa raster, e aofia ai faʻataʻitaʻiga maualuga numera (DEMs) i le 0.5 × 0.5 m resolution. Sa matou faʻaaogaina le DEM ma faʻamama le lidar point clouds (WGS-84, UTM). 19S Meter) e fai ma fa'aoga i le GatorEye Leaf Area Density (G-LAD) workflow, lea e fa'atatauina fa'atusatusaga o le lau'ele'ele mo voxel ta'itasi (m3) (m2) i luga o le eleele i le pito i luga o le fa'apaologa i se iugafono o le 1 × 1 × 1 m, ma le LAI na maua mai (le aofa'i o LAD i totonu o le 1 × 1 m koluma tu'usa'o).
Na matou faia suʻesuʻega faʻafuainumera uma e faʻaaoga ai le R version 3.6.1 statistical software76 ma faʻaaliga uma e faʻaaoga ai le ggplot2. Matou te faia suʻega faʻamaumauga e faʻaaoga ai le alpha o le 0.05. O le sootaga i le va o le lua faʻatusatusaga faʻatusatusa na iloiloina e ala i le faʻaogaina o sikuea pito sili ona maualalo. ole su'ega Kruskal e le fa'ata'oto ma le su'ega Wilcox fa'alua.
O faʻamatalaga uma o loʻo aofia ai i lenei tusitusiga e mafai ona maua i Faʻamatalaga Faʻaopoopo ma faila faʻamaumauga e fesoʻotaʻi.
Punaoa Faalenatura Defense Council.Artisanal Auro: Avanoa mo Tupe Teufaafaigaluegaina - Summary.Investing in Artisanal Gold Summary v8 https://www.nrdc.org/sites/default/files/investing-artisanal-gold-summary.pdf (2016).
Asner, GP & Tupayachi, R. Faʻavaveina le leiloa o vaomatua puipuia ona o le faʻaaogaina o auro i Peruvian Amazon.environment.reservoir.Wright.12, 9 (2017).
Espejo, JC et al. Faʻaleagaina ma le faʻaleagaina o vaomatua mai le laʻuina o auro i le Peruvian Amazon: o le 34-tausaga le vaʻaia. Remote Sensing 10, 1-17 (2018).
Gerson, Jr. et al.O le faʻalauteleina o vaituloto faʻapitoa e faʻateleina ai le faʻaleagaina o le mercury mai auro.science.Advanced.6, eabd4953 (2020).
Dethier, EN, Sartain, SL & Lutz, DA Si'itia le maualuga o le vai ma suiga fa'avaitaimi o le vaitafe o lo'o taofia le palapala i nofoaga vevela o meaola eseese ona o le la'uina auro.Process.National Academy of Sciences.science.US 116, 23936–23941 (2019).
Abe, CA et al. Fa'ata'ita'iina o a'afiaga o suiga o le eleele i luga o fa'aputuga o palapala i totonu o le la'u auro o le Amazon basin.register.environment.often.often.19, 1801–1813 (2019).


Taimi meli: Feb-24-2022